Intelligens vezérlés (ASC)

A helyi intelligens vezérlés (ASC) és a távmenedzsment együttesen integrált megoldást nyújt a hőszivattyúk és különböző más hőtermelő rendszerek biztonságos és optimális működésének felügyeletére.

A fűtési rendszerek nagyobb megbízhatósága

A hőszivattyúk rendkívül megbízható berendezések, amelyek minimális karbantartást igényelnek, és néha úgy tartják, hogy karbantartás nélkül is nagyon hosszú ideig működnek. Ez igaz, és ezt maga a technológia is bizonyítja. Egy fűtési rendszerben azonban maga a hőszivattyú csak az egyik összetevője a rendszernek. Vannak még keringtető szivattyúk, szelepek, intelligens vezérlés és vezérlés stb. Ezek közül az alkatrészek közül mindegyik potenciálisan ki van téve a meghibásodás veszélyének.

A tervezési folyamat során sok kockázat csökkenthető, de nem minden. Az ipari felhasználók szempontjából a legfontosabb szempont az, hogy amikor bizonyos hőigény van (pl. egy épületben vagy egy technológiai folyamatban), a fűtési rendszer képes legyen a szükséges hőmennyiséget biztosítani. Egy vezérlőegység nélküli rendszer nem tudja biztosítani az adott időpontban szükséges és a ténylegesen előállított hőteljesítmény folyamatos megfeleltetését. Ezért az ipari hőszivattyús rendszereket mindig vezérlőmodulokkal tervezik. A hőszivattyús fűtési rendszerek esetében a hőtermelés és a villamosenergia-fogyasztás optimalizálása a szokásos, mivel az ilyen rendszerekkel szemben támasztott igények jelentősen változnak. Az ASC modul fő célja éppen ennek a funkciónak a kezelése.

A hatékony vezérlőmodul jelentősége a hőigény változékonyságával és a rendszer összetettségével együtt nő. Az ASC modul egy optimalizált vezérlőrendszer, amely képes riasztást kiadni a hibák bekövetkezése esetén, és képes korai figyelmeztetést kiadni, ami megakadályozhatja a további kieséseket, vagy legrosszabb esetben csökkentheti azok időtartamát.

Az ASC modul adatkommunikációs csomópontként működik, amely központosítja a hőszivattyúktól és a fűtési rendszer egyéb érzékelőitől kapott összes adatot. Az ASC modul alacsony és magas hőteljesítményű rendszerekhez egyaránt konfigurálható, és szabványosított, ipari minőségű, rendkívül megbízható alkatrészekből épül fel.

A távfelügyeleti központ és a fűtési rendszer közötti, az ASC modul által biztosított kommunikációs rendszer szerepe az, hogy összegyűjtse és kiértékelje a vezérelt rendszerből rendelkezésre álló információkat.

Rendkívüli helyzetek esetén tájékoztassa a felelősöket bizonyos szükséges megelőző vagy javító intézkedések kezdeményezésének szükségességéről.

Az ASC-modul célja az összes hőforrás összekapcsolása és a műszaki üzemeltetési és karbantartási személyzetnek a vezérelt berendezés működésével kapcsolatos minden szükséges és fontos információ továbbítása. Így a műszaki személyzet könnyen és szakszerűen végezheti el az ellenőrzött berendezéssel kapcsolatos összes feladatot. A továbbított adatok és információk valós időben, pontosan lekérdezhetők és kiértékelhetők. A berendezés lehetővé teszi a konfigurálható berendezés paraméterek távoli beállítását és konfigurálását is, akár működés közben is.

Az alábbi ábra példaként mutatja be egyes paraméterek kiválasztását és e paraméterek időbeli változási görbéit. A vizsgált példában a sárga a fűtési rendszer visszatérő hőmérsékletét, a narancssárga pedig a hőszivattyú visszatérő hőmérsékletét jelöli.

A hőtermelés és a hőszállítás hatékonysága

Az ipari hőszivattyúk kizárólag technológiai hőforrásként való üzemeltetésre szolgálnak. A hőszivattyúk által termelt hőenergia felhasználási helyre történő szállításának módja nagyon különböző lehet, és az ASC modul kedvezően befolyásolhatja ezt a folyamatot.

Ha a felhasználó helyi vezérlési funkciót igényel az ASC-modulhoz, akkor az egy programozható logikai vezérlőt (PLC) tartalmaz, amely konfigurálható paraméterekkel rendelkező vezérlőszoftverrel van implementálva. Számos bemeneti/kimeneti interfész áll rendelkezésre a beállítások és konfigurációk elvégzéséhez. Az ASC-modul konfigurálása a szükséges interfészekkel a hőszivattyús fűtési rendszer tervezési szakaszában történik.

Az ASC modul hatékony és előnyös felhasználására példa a hőszivattyúk és esetleg más rendelkezésre álló fűtőforrások lépcsőzetes összekapcsolása. Az egynél több hőforrást tartalmazó fűtési rendszerek esetében a hőigényt úgy lehet kielégíteni, hogy a hőforrások energiahatékonyságuktól és az általuk nyújtható hőteljesítménytől függően be- vagy kikapcsolják őket. A fűtési rendszer ilyen módon történő üzemeltetése lehetővé teszi a berendezés működésének optimalizált szabályozását.

A hőforrások be- és kikapcsolásának algoritmusa nemcsak a berendezések energiahatékonyságát, hanem az adott időpontban felmerülő üzemeltetési költségeket is figyelembe veheti, például attól függően, hogy a villamos energia vagy más tüzelőanyagok óránkénti vagy nappali/éjszakai tarifái hogyan változnak, valamint a változó hőigény és a rendelkezésre álló berendezések hőteljesítménye közötti összefüggéstől függően. E paraméterek kombinációja lehetővé teszi mind a fűtési rendszer optimalizált működését, mind az azonos típusú berendezések üzemóráinak kiegyensúlyozott számát, a berendezések túlterhelésének elkerülése érdekében.