Az RVS víz-víz geotermikus hőszivattyúk a leghatékonyabb „zöld” energiaforrások a magas, akár 90 °C-os melegvíz előállítására.

Ahol elegendő hely áll rendelkezésre a hőcsatlakozó rendszerek elhelyezésére, ott az RVS geotermikus hőszivattyúk egész évben magas és egyenletes energiahatékonyságot biztosítanak.

A hőforrások a következők lehetnek:

  • Geotermikus felszíni kollektorok;
  • Függőleges geotermikus kollektorok (fúrt kutak);
  • Talajvizes fúrások;
  • Felszíni vízforrásokhoz (tó, folyó, patak stb.) való csatlakozások;
  • Szennyvízrendszerek csővezetékei stb.

Az RVS geotermikus hőszivattyúk tökéletes választást jelentenek mind a hőtermelésre bármilyen típusú fűtési rendszer (egyedi vagy központi, alacsony vagy magas hőmérsékletű) ellátására, mind a használati, vagy technológiai melegvíz előállítására.

Hőforrások

Geometrikus felszíni kollektorok

A hő a talajból van kivonva polietilén csövekből készített kollektorok segítségével. A kollektorok a talajban vannak elásva és ezeken keresztül fagyásgátló típusú hőközeg kering, fagy elleni védekezés biztosítása érdekében. Javasolt, hogy beton, vagy aszfalt ne takarja a talajt.

Függőleges geotermikus kollektorok

A hő a talaj mélyebb rétegéből van kivonva polietilén csövekből készített kollektorok segítségével, melyek függőleges furatokban vannak elhelyezve. 10 méternél mélyebb elhelyezéseknél a talaj hőmérséklete változatlan  (kb. 10 -12 °C), ami egész év alatt viszonylagosan egyenletes energiahatékonyságot biztosít. A kollektorokon keresztül fagyásgátló típusú hőközeg kering.

Talajvizes fúrások

A talajvíz hőmérséklete viszonylag változatlan, 7-12 °C közötti, ami egész év alatt viszonylagosan egyenletes energiahatékonyságot biztosít. A víz kivonására használt, és az ürítő furat között bizonyos minimális távolságot szükséges megtartani. A furatok elhelyezésénél figyelembe kell venni a víz folyási irányát.

Felszíni vízforrásokhoz való csatlakozások

A hő egy felszíni vízforrásból (tó, folyó, patak, tenger, stb.) van kinyerve (közvetlenül, vagy egy hőcserélő segítségével). Ha fennáll a vízforrás befagyási veszélye, lehetőség van vízszintes geotermikus kollektorok beszerelésére.

A közüzemi csatornahálózatok vezetékei

A hőt a háztartási vízből, a viszonylag állandó áramlású szennyvízrendszerekből, vagy a különböző ipari folyamatokból származó szennyvízrendszerekből nyerik hőcserélők segítségével. Tervezési szempontból az „1”, vagy „2” típusú hőcserélőket tartalmazó megoldások valósíthatók meg (az ábrán látható módon). A szennyvízrendszerekben a víz hőmérséklete viszonylag állandó a 10-20 °C-os tartományban, szennyvíz esetében pedig attól függ, hogy milyen ipari folyamatból származik. Ezt a hővisszanyerő megoldást Európa számos városában alkalmazzák.